Πόσο κοστίζει η ελευθερία;

«Θέλει αρετή και τόλμη η ελευθερία». Αν ζούσε σήμερα ο ποιητής, θα προσέθετε: και χρήμα.

Δεν κάνω αντιποίηση. Δεν έχω τέτοια πρόθεση, τουλάχιστον. Την αντιποίηση την κάνει η ίδια η ζωή. Δηλαδή η κοινωνία. Όταν σήμερα όλα κοστολογούνται. Το αν θα ζήσεις. Πόσο θα ζήσεις. Πώς θα ζήσεις. Πώς θα πεθάνεις. Στο νοσοκομείο –ιδιωτικό ή δημόσιο; στο σπίτι; Έχεις τον νεκρό σου ακόμη ζεστό, και παζαρεύεις: τόσο το φέρετρο, τόσο τα κεριά, το μνήμα, η δέηση.

Ερωτεύεσαι. Πάει καλά. Σκέφτεσαι. Τα ρούχα σου. Το μαλλί σου. Τα παπούτσια σου (όσοι λένε πως είναι υπεράνω, απλά ψεύδονται). Πού θα πάτε. Τι θα φάτε, τι θα πιείτε. Πού θα εκδρομάρετε. Με τι θα πάτε. Απόσταση; Όλα τα παραπάνω συν τη μετακίνηση. Πώς θα πληρώσεις.

Το αν θα παντρευτείς. Πώς θα παντρευτείς, με τα σέα και τα μέα για την τελετή, νοικοκυριό που περιμένει να στηθεί (τα «προκατ» ευγενή τη χορηγία των γονέων μάς τελείωσαν –και πάλι, όσοι είχαν την τύχη να πάρουν, πήραν).

Θες διαζύγιο. Θεμιτό. Πλήρωνε. Καλώς. Δεν έχεις; κάτσε και σκάσε. Μόκο.

Τα παιδιά σου. Όλα πλέον για σένα βρίσκουν εκεί το νόημα της ύπαρξής σου. Έτσι πρέπει. Εδώ οφείλεις να είσαι προσγειωμένος. Προσδεμένος στην πραγματικότητα. Κόβεις το λαιμό σου να βρεις χρήμα. Και το βρίσκεις. Κι ας κάνεις αντιποίηση. Κι ας μην είσαι πλέον υπεράνω και ρομαντικός. Ούτε ελεύθερος.

Εδώ που τα λέμε κάτι τελευταίους του είδους αυτού – υπεράνω, ρομαντικούς κι ελεύθερους – τους συνάντησα ως έκθεμα σε κάποιο μουσείο –δε θυμάμαι πού. Και σκονισμένους, μίζερους, σε κακά χάλια. Μάλλον θα τους αποσύρουν από την έκθεση. Παρουσιάζουν μηδέν ενδιαφέρον. Είναι εποχές αυτές για χασούρα;

Βάγια Τσιώλη

Άρθρο της Βάγιας Τσιώλη δημοσιευμένο στο Βήμα online.

Πάμπλο Πικάσο, «Το Παιδί με το Περιστέρι», Παρίσι,1901.
Πάμπλο Πικάσο, «Το Παιδί με το Περιστέρι», Παρίσι,1901.
Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s