Η σημασία του να είσαι Γυναίκα και να μεγαλώνεις.

Της Βάγιας Τσιώλη.

«Το να μεγαλώνει μια γυναίκα δεν είναι αρρώστια. Είναι μια απολύτως φυσιολογική διαδικασία στη ζωή και νομίζω πως η ομορφιά της νεότητας – μολονότι μπορεί ίχνη της να παραμένουν εξωτερικά – αντικαθίσταται από την εσωτερική ομορφιά της γυναίκας, που, αντίθετα με την εξωτερική, διαρκεί σε όλη της τη ζωή και αυξάνεται με το πέρασμα του χρόνου». Μόνικα Μπελούτσι.

Το να είσαι γυναίκα και να μεγαλώνεις είναι μια εξαιρετικά δύσκολη υπόθεση στην κοινωνία της πατριαρχίας, του σεξισμού και του ρατσισμού, των προκαταλήψεων και των ανισοτήτων. Η κοινωνική ταυτότητα είναι στερεοτυπικά δοσμένη στη γυναίκα από τη στιγμή της γέννησής της, όπως και στον άντρα. Η εικόνα-πλαίσιο για τη γυναίκα, που κυριαρχεί επάνω της, τις υπαγορεύει ρόλους και επιλογές, που η ίδια έχει μετασχηματίσει μέσα της από παιδί ως δομικά «φυσικά» στοιχεία γυναικείας συμπεριφοράς και έχει δημιουργήσει προσμονή αποδοχής της «στατικής» αυτής εικόνας από τον εαυτό της και από τους άλλους. Αυτή είναι η εικόνα της νέας, όμορφης, όχι και τόσο έξυπνης, συγκαταβατικής γυναίκας.

Αυτή η γυναίκα, λοιπόν, καλείται να επιτελεί διαρκώς το εξής παράδοξο, από τη μια να τεκνοποιεί, να ανατρέφει παιδιά και να διευθετεί το νοικοκυριό, συνεισφέροντας παράλληλα οικονομικώς με την εργασία της και από την άλλη να παραμένει νέα, όμορφη και σέξι, υπακούοντας στις επιταγές των κοινωνικών ταυτοτήτων και στα καταναλωτικά κελεύσματα. Κι εδώ είναι που η γυναίκα δίνει μόνιμα μάχη με τον χρόνο. Με την ίδια τη φύση ακόμα, καθώς τα κοινωνικά στερεότυπα, επειδή ακριβώς είναι «στατικά», δίνουν την εντύπωση του «φυσικού» και του αυθεντικού. Έτσι, η κάθε ρυτίδα, η κάθε αλλαγή στο σώμα εκλαμβάνεται ως παρακμή, ως «αρρώστια». Η κοινωνία κάνει τη γυναίκα να αισθάνεται ότι έχει χρεοκοπήσει και ότι η προσφορά της στη ζωή έχει λήξει. Η ίδια η γυναίκα δε νιώθει πλέον ποθητή. Δε νιώθει θηλυκή. Η συναισθηματική αυτή κατάσταση ξεκινάει ως φυσικό αίτιο με την εμμηνόπαυση, που βρίσκει τη γυναίκα συνήθως στη μέση ηλικία και ενισχύεται πολλαπλώς από τις κοινωνικές ταυτότητες. Παγιώνεται δε ως αντίληψη και στερεότυπο διαμέσου των διαφόρων μέσων μαζικής χειραγώγησης και της ελλιπούς ανθρωπιστικής παιδείας.

Γι αυτό Γυναίκα, πάντα να θυμάσαι ότι:

Το να μεγαλώνεις όμορφα σημαίνει να γίνεσαι περισσότερο ελεύθερη σε σχέση με τον εαυτό σου, το σώμα σου, τις επιθυμίες σου, πιο δίκαιη τόσο με τον εαυτό σου, όσο και με τους άλλους ανθρώπους. Η πείρα της ζωής, αλλά και η επίγνωση του εαυτού και των προτερημάτων σου προσθέτουν αυτοπεποίθηση, ενώ η συμφιλίωση με τα ελαττώματα και τις αδυναμίες σου, σε κάνουν περισσότερο φιλάνθρωπη. Και γίνεσαι διαλλακτική με εκείνον που προτίθεται να συνδιαλεχθεί έντιμα και ισότιμα μαζί σου, απορριπτική και δηκτική σε κάθε αντίθετη περίπτωση. Στους «αόρατους» ανθρώπους δε, αδιάφορη.

Αυτή είναι η πραγματική θηλυκότητα και ομορφιά.

mirror-young-girl-old-woman

Advertisements

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Google photo

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s